RSS Feed

ESWC

Counter-Strike är ett av de datorspel som har varit med i alla upplagor av Electronic Sports World Cup (ESWC). ESWC är ett mästerskap för professionella eller semi-professionella datorspelare där vinnarna i nationella kvaltävlingar gör upp om världsmästartiteln i ett fåtal utvalda datorspel. Det finns många organisationer för e-sport världen runt, men ESWC är förmodligen den mest kända och bäst organiserade.

Från början var ESWC en mindre turnering som gick av stapeln på olika LAN-möten runt om i Frankrike. Det var 2003 som ESWC fick sitt nuvarande format. ESWC har nu vuxit till ett stort jippo, med blanda annat TV-sändningar. Givetvis finns en prispott som matchar storleken på evenemanget. Totalt ligger över 200 000 euro i prispotten.

Många svenskar har nått mycket fina resultat i ESWC. Särskilt framgångsrikt var Sverige i turneringens barndom, då spelare från Sverige faktiskt dominerade flera datorspel, flera år i rad. Sverige ligger för närvarande på fjärde plats i medaljligan. Med 2011 års resultat inräknade har Sverige åtta guld, tretton silvermedaljer och sex bronsplaketter. Om man sorterar tabellen efter antal medaljer i stället för antal guld är Sverige faktiskt tvåa efter Frankrike.

Spelen i ESWC
Counter-Strike är det enda spelet som funnits med under alla upplagor av ESWC. Det första året, 2003, anordnades turneringar i Warcraft III, Unreal Tournament och Quake, förutom Counter-Strike. Intressant är också att det redan första året anordnades en turnering för tjejer, Counter-Strike Female. Denna turnering har hållits varje år sedan dess.

Svenska medaljörer i Counter-Strike
I ESWC 2003 var det nästan storslam för Sverige. I Counter-Strike tog Sverige hem både guldet och bronsmedaljen. I tjejklassen (Counter-Strike Female) blev det silver. Premiäråret tog Sverige faktiskt hem hela sex av de totalt 15 utdelade medaljerna.

ESWC 2004 var inte en lika stor succé. I tjejklassen blev det en fjärdeplats. För killarna blev det en silvermedalj genom en stabil insats av ”spiXel”. Ännu sämre gick det året därpå, då Sverige inte tog några medaljer över huvud taget.

I ESWC 2006 var det klanerna fnatic och Les Seules som höll den svenska fanan högt. Resultatet blev silvermedaljer i såväl tjejklassen som killklassen. Det här var annars Frankrikes stora år. Till exempel bestod hela prispallen i turneringen i Gran Turismo 4 av fransmän.

Fnatic var återigen det svenska guldhoppet i Counter-Strike vid ESWC 2007. Tyvärr blev det bara en bronsplakett den gången. Samma resultat uppnådde man vid ESWC 2008.

Vid 2009 års tävlingar fick dock fnatic stor revansch då man tog hem guldet i Counter-Strike. På andra plats kom en annan svensk klan, SK-Gaming. SK-Gaming tog året därpå hem silverplaketten. Detsamma gjorde fnatics tjejlag.

I ESWC 2011, som gick av stapeln i Paris i oktober 2011, blev det återigen svenskt på pallen. Nu var det dock inte fråga om silver- eller bronsmedaljer. Nu blev det den ädlaste valören genom en stabil insats av Adin Keljalic.

Älska CS!

Välkommen till CS Cup! Här finns allting som du behöver veta om det omtyckta spelet Counter Strike. Få tips om de bästa turneringarna, de bästa och mest effektiva vapnen och ta chansen och dela dina spelupplevelser med likasinnade.

Kategorier

Vi stödjer Counterstrike

Counterstrike är en en ganska ny sport som ännu inte nått samma storlek som vanliga sporter. Därför är det viktigt att supporta de företag som stödjer sporten som tex BrutalCS och NordicBet