RSS Feed

Versioner av CS

Den första versionen av Counter-Strike var en moddad version av Half-Life som utvecklades av hobbyprogrammerarna Mihn ”Gooseman” Le och Jess ”Cliffe” Cliffe. Modifieringen hade fyra banor och nio vapen. Strax efter det att Counter-Strike nådde en bredare skara spelare tog Half-Lifes skapare, speltillverkaren och distributören Valve Corporation kontakt med de båda programmerarna och köpte rättigheterna till modifieringen. Med lite förfining kunde sedan Counter-Strike lanseras på bred front över hela världen år 1999. Counter-Strike blev genast en stor succé. Det är faktiskt fortfarande så att originalet Counter-Strike är den mest spelade versionen av spelet även i dag. Givetvis har spelet dock uppdaterats ett antal gånger. Varje ny version har innehållit nya banor och nya vapen. I den sjunde uppdateringen kunde man till och med framföra vissa fordon (även om de var oerhört svårkörda). Den version som är aktuell i dag är Counter-Strike 1.6.

Counter-Strike: Condition Zero
Det var givet att Counter-Strike skulle få en uppföljare. Det tog dock hela fem år innan Counter-Strike: Condition Zero släpptes. I den här versionen kunde Valve Corporation använda den modifierade GoldSrc-spelmotorn från Half-Life. Det innebar att grafiken var mycket bättre än i 1999 års originalversion. Condition Zero har två lägen, multiplayer och singleplayer. Multiplayer-läget är givetvis det som man främst förknippar med Counter-Strike, men singleplayer-läget är faktiskt relativt välutvecklat. Som spelare har man då en roll i insatsstyrkan och man kämpar mot terroristerna sida med sida med datorstyrda soldater.

Counter-Strike: Source
För det tredje spelet i serien använde sig Valve av den för Half-Life 2 nyutvecklade spelmotorn Source. Denna spelmotor är betydligt mer kraftfull än Half-Life-motorn. Det gör också att spelet kräver mer av datorns prestanda. När man spelar Counter-Strike på spelservrar på nätet kan man ofta välja just Source, förutom originalet i version 1.6. Precis som för originalet Counter-Strike har Valve släppt ett utvecklings-kit till Source, vilket innebär att alla spelare som har lite programmeringskunskap (och en hel del tid över) kan skapa egna banor. De senaste årens otaliga krig runt om i världen har gett upphov till en sällan skådad skaparlusta. Det mest intressanta exemplet på en bana som utvecklats av hobbyprogrammerare är området omkring Osama bin Ladens hus i Pakistan.

Counter-Strike: Global Offensive
Hösten 2011 meddelade Valve att man höll på att lägga de sista bitarna i utvecklingen av ett nytt spel i spelserien Counter-Strike. Tanken är att Counter-Strike Global Offensive ska ta upp kampen med de extremt populära spelserierna Battlefield och Call of Duty. Av denna anledning kommer denna version av Counter-Strike att släppas till såväl spelkonsoler som PC (och förmodligen också Mac i ett senare skede).

Älska CS!

Välkommen till CS Cup! Här finns allting som du behöver veta om det omtyckta spelet Counter Strike. Få tips om de bästa turneringarna, de bästa och mest effektiva vapnen och ta chansen och dela dina spelupplevelser med likasinnade.

Kategorier

Vi stödjer Counterstrike

Counterstrike är en en ganska ny sport som ännu inte nått samma storlek som vanliga sporter. Därför är det viktigt att supporta de företag som stödjer sporten som tex BrutalCS och NordicBet